Edward Swier maakt onder meer reportages, doet interviews, verzorgt websites, bedenkt concepten, levert kopij aan bladen en is hoofdredacteur.

Al sinds halverwege de jaren 80 is Edward Swier actief in de journalistiek, maakt hij teksten en/of bladconcepten. Maar Edward is ook actief als eind- of hoofdredacteur, of in de begeleiding van anderen als chief-editor bij evenementen. Reportages in binnen- en buitenland, content voor websites, verslagen of analyses. Achtergronden, beschouwingen, sfeerreportages. Boeken, folders en tijdschrift- of krantenartikelen. Veel heeft Edward al gedaan, en hoewel de 50 gepasseerd is hij ook nog altijd in voor iets nieuws. Schrijven is een vak, maar schrijven is ook leuk.

Tot 31 december 2012 was Edward sportverslaggever, in dienst van de GPD. En bezocht hij alle grote sportevenementen. Edward Swier reed tien keer de Tour de France. In de volgerskaravaan. Als verslaggever. Bezocht honderden wielerkoersen. Zat ook op de perstribune tijdens de Grand Slam-toernooien van Wimbledon, Roland Garros en in Melbourne. Deed verslag van de Olympische Spelen, in Peking en Londen.

De laatste jaren als freelancer actief voor onder meer organisaties (Invictus Games, Volvo Ocean Race, World Gymnaestrada), persbureaus en kranten (AD, Trouw, Persdienst) en bladen (Kampioen, Veronica Magazine Superguide, Bicycling, SportNEXT, Sport & Strategie, Centre Court, Runner’s World , Gymsport, TotaalTV). Hoofdredacteur van NLCOACH bovendien. Ook werkzaam voor gemeenten (Den Haag) en sportbonden als de KNVB en KNWU. Schreef Mountainbiken in Nederland (2019) en Skeeleren in Nederland (2021), waarvoor hij tientallen bekende mountainbikers, wielrenners, inline-skaters en schaatsers sprak. Leverde bovendien bijdragen aan de boeken 115 jaar Nederland Hockeyland, Geen Jour zonder Tour en In de ban van beachvolleybal.