Edward Swier maakt onder meer reportages, doet interviews, verzorgt websites, levert kopij aan bladen en is hoofdredacteur.

Edward Swier was tot 31 december 2012 sportverslaggever, in dienst van de GPD. Nadien als freelancer actief voor onder meer SportNEXT, Sport & Strategie, Trouw, AD, Centre Court, De Persdienst, Sport International, Veronica Magazine, Gymsport, TotaalTV en Bicycling. Hoofdredacteur van NLCoach bovendien. Maar ook werkzaam voor organisaties, waaronder TIG, Volvo Ocean Race en SixDay Amsterdam, de gemeente Den Haag en sportbonden als de KNVB en KNWU. Leverde bovendien bijdragen aan een drietal boeken: 115 jaar Nederland Hockeyland, Geen Jour zonder Tour en In de ban van beachvolleybal.

Edward Swier reed tien keer de Tour de France. In de volgerskaravaan. Als verslaggever. Zat ook op de perstribune tijdens de Grand Slam-toernooien van Wimbledon, Roland Garros en in Melbourne. Deed verslag van de Olympische Spelen. In Peking (2008) volgde hij onder meer de teleurstellingen op de wielerpiste, interviewde hij de toenmalige prins Willem-Alexander, versloeg de openingscerenomie en deed hij verslag van het ongelooflijke waterpolo-avontuur. Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) was Edward chef d’équipe van een zevenkoppige verslaggeversploeg die namens de GPD de Spelen volgde. Hij was getuige van het hockeygoud van de Nederlandse vrouwen, zag Teun Mulder brons winnen op de keirin, werd verrast door BMX-rijdster Laura Smulders, en schreef analyses en beschouwingen. Tikte ook over de andere grote wielerrondes, volgde Ajax en Feyenoord voor de krant. Maakte analyses, schreef interviews, leefde zich in voor het betere sfeerverhaal. Is ook actief buiten de sport, in de meeste van zijn verhalen – achtergronden, beschouwingen, interviews en analyses – komt sowieso geen uitslag voor.